Населення України: міграційні процеси в Україні (9 клас)

Автор публикации:

Дата публикации:

Краткое описание: ...


Конспект уроку з географії

9 клас

Тема : Населення України: міграційні процеси в Україні

Епіграф : Люди не перелітні птахи, І їхнє переселення пояснюється не біологічними, а суспільними законами» ( М. М. Баранський )

Навчальна мета:

  • розширити та поглибити знання учнів про міграції;

  • сформувати систему знань про особливості міграційних процесів у сучасному світі;

  • привернути увагу учнів на проблеми внутрішніх міграцій , на переселенців та на причини їх виникнення ;

  • розвивати вміння, характеризувати напрями вітчизняних міграційних потоків, аналізувати текстові, картографічні та статистичні матеріали; [pic]

  • сприяти розвитку толерантного расового світогляду учнів;

  • виховувати почуття патріотизму та любові до рідної батьківщини.

Тип уроку : комбінований

Обладнання : підручники географії, атласи, зошити для практичних робіт, карта населення України, політична карта світу, графіки, статистичні данні про кількість, густоту, природних та механічний рухи, населення, комп'ютер, мультимедійна дошка

Опорні поняття : міграція, еміграція, імміграція, сальдо міграції, рееміграція, депортація (переселення).

Географічна номенклатура : Італія, Греція, Португалія, Іспанія, Німеччина, Велика Британія, Чехія, Польща, Росія, Ізраїль, США, Канада, Австралія.

Рекомендовані освітні технології: коопераційні, інтерактивні, проектні, ІКТ

Міжпредметні зв’язки: економіка, алгебра, правознавство, історія

Очікуванні результати :

учень характеризує особливості міграційних процесів в Україні, називає класифікацію міграцій, пояснію причину внутрішніх та зовнішніх міграцій населення України, особливо під час проведення АТО;

показує на карті країни з найбільшими за кількістю українськими діаспорами; наводить приклади зв’язків з українцями закордону;

аналізує і будує секторні й стовпчикові діаграми.

Випереджувальні індивідуальні завдання учням:

1)підготувати інтерв’ю з учнями гімназії, яки тимчасово переїхали з зони проведення АТО»;

2) опрацювати статистичні показники кількості українських закордонних мігрантів ;

3) підготувати міні-проект «Ризики нелегальної міграції» та презентувати засобами Microsoft PowerPoint;

Структура уроку :

  1. Організаційний момент

  2. Актуалізація опорних знань і умінь учнів.

  3. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

  4. Вивчення нового матеріалу [pic]

  5. Закріплення нових знань і умінь учнів

  6. Підсумок уроку

  7. Домашнє завдання

Хід уроку :

І. Організаційний момент

  • Привітання, перевірка відсутніх.

  • Настрій учнів до співпраці.

  • Доброго дня! Вітаю Вас, наполегливих, активних, небайдужих знавців географії.

ІІ. Актуалізація опорних знань і умінь учнів :

  • Дайте визначення поняттям : кількість населення, природний рух населення, природний приріст, народжуваність та смертність, депопуляція.

  • Назвіть основні ознаки розміщення населення України. Поясніть звязок природного та механічного рухів населення з його кількістю.

  • Чому у країні відбувається процес депопуляції.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності :

  • Населення, за цим простим, маловиразним словом приховуються долі багатьох тисяч людей, які жили сотні, тисячі років тому, живуть сьогодні й житимуть у майбутньому. Знання про кількість населення, його склад, природний рух, міграції, розміщення необхідні будь-які держави. Ці відомості описують процеси, цо відбуваються в країні, дозволяють прогнозувати кількість трудових ресурсів й аналізувати зміни в складі та структуру населення.

  • На перший погляд, у переміщенні людей важко знайти певні закономірності, бо досить складно знайти людину, яка прожила на одному і тому самому місці все своє життя. Відомий учений-географ М.М. Баранський стверджував: Люди – не перелітні птахи, і їхнє переселення пояснюється не біологічними, суспільними законами». Давайте визначимо, які закони спричиняють міграції та які наслідки має процес переселення людей

ІV. Вивчення нового матеріалу :

1)Експрес-огляд з теми «Міграції та їх класифікації з послідовним використанням завдань, надрукованих на картках :

(слово учителя)

  • Міграція населення – переміщення людей (мігрантів) через кордони тих чи інших адміністративно-територіальних одиниць зі зміною місця проживання назавжди або на більш-менш тривалий час.

  • Міграції класифікують за : причинами ( економічними, політичними, релігійними, національними, екологічними тощо), термінами (сезонними, тимчасовими, постійними, або безповоротними), масовістю ( одиничні і масові), дальністю (міжконтинентальними і внутрішньоконтинентальною); напрями (зовнішні та внутрішні), мотивами (примусові та добровільні), способами організації (організовані та неорганізовані), правовим статусом (легальні та нелегальні).

  • В Україні, як і в багатьох європейських країнах, протягом кількох десятиліть другої половини XX ст. основним напрямком внутрішніх міграцій було переміщення із села до міста, коли сільські жителі переїжджали на постійне місце проживання до міста.

  • Протягом двох останніх десятиліть внутрішня міграція в країні набула специфічних рис. Так, уповільнилося переселення із села до міста, а від 1992 р. навіть переважало переселення з міст до сільської місцевості. За наступні шість років завдяки міграційним процесам кількість сільського населення збільшилася більш ніж на 150 тис. осіб.

  • Ще одна характерна риса внутрішньої міграції пов’язана з аварією на ЧАЕС, яка призвела до значного відтоку населення з найбільш постраждалих областей. Це є однією з причин того, що кількість населення Чернігівської й Житомирської областей за останні 15 років скоротилася більш ніж на 10%

  • У цілому, у наш час міграційна активність міського населення значно вища за сільське, а найбільше мігрантів вибуває з малих та середніх міст, а прибуває до великих. Чим більшим є місто, тим більше населення прагне переїхати до нього, але найпривабливішою є столиця країни – Київ. Так, за 2007 р. до Києва прибуло 51 тис. осіб, а вибуло майже вдвічі менше. Додатне сальдо внутрішньої міграції також мали Харківська, Дніпропетровська, Одеська, Чернігівська області. Найбільше вибуло з Кіровоградської, Луганської, Сумської, Херсонської областей.

  • Маятникові міграції найбільш характерні для великих міст, у першу чергу для Києва, Харкова, Одеси, Донецька, Дніпропетровська, Львова. Завдяки цьому процесу трудові ресурси цих міст збільшуються, а жителі невеликих поселень, де обмежений вибір робочих місць, мають можливості для працевлаштування. У середині 90-х рр. минулого століття їхня інтенсивність знизилася через кризові явища в економіці, які призвели до закриття багатьох підприємств. Однак останнім часом потоки маятникової міграції знову збільшуються. Загалом можна виділити такі позитивні і негативні наслідки цього виду міграції.

  • Учитель демонструє плакат , виготовлений руками учнів : [pic]









2) Самостійна робота учнів. [pic]

[pic]



























3)Використання мультимедійної дошки

  • [pic]



















  • Демонстрація підготовлених учнями карт-схем з подальшим аналізом і висновками про основні напрямки міграцій (переміщень) і втрати населення України під час АТО.

[pic]

  • Загальна кількість людей, які покинули свої будинки в результаті бойових дій на Донбасі, перевищили два мільйони. Більше половини з них в даний час знаходиться в інших регіонах України.?

  • «Згідно з даними управління верховного комісара ООН у справах біженців, за станом на 16 квітня 800 тисяч 961 українець подав запит на отримання притулку, дозволу на проживання або іншого легального статусу в сусідніх країнах», - йдеться в документі.

  • Майже 660 тисяч осіб офіційно зареєструвалися в Росії, ще 81 тисяча - в Білорусі. Кількість людей, які виїхали з Донбасу в інші регіони України, до 15 квітня 2015года досягло 1 мільйона 228 тисяч.

  • Інформація від учителя «Внутрішні міграційні потоки з Донбасу та проблеми переселенців» з використанням даних про вимушено переселених осіб станом на кінець 2015 року.

  • В Володарському районі тимчасово мешкають 246 дорослих і 98 дітей з непідконтрольних українській владі територій. В тому числі і в нашому навчальному закладі перебуває 13 дітей.

  • Перегляд 4 епізодів воєнних дій та труднощів життя переселенців з включенням трьох інтерв'ю учнів гімназії, які тимчасово опинилися на нашій (українській) території в Володарському районі внаслідок проведення АТО. (додаток 1-4, додаток 5( шукати у папці «додатки»))

  • Групова робота учнів (аналіз, дискусія, висновки і запис даних в зошитах)

Інформація від учнів :

  • Втрати української сторони :

Згідно з інтерв'ю Петра Порошенка Першому національному телеканалу, станом на 9 березня 2015 року загинуло 1549 українських силовиків.

Начальник головного управління Генерального штабу Збройних сил України Ігор Воронченко заявив, що втрати ВСУ з початку проведення військової операції склали 1915 осіб.

Згідно ж книзі пам'яті на 5 серпня 2015 року втрати всіх урядових формувань склали 2520 загиблих.

Також, згідно з офіційною інформацією РНБО і Генштабу української армії на початок березня 2015 року, 6226 військових отримали поранення, 968 одиниць бронетехніки було втрачено. [pic]

(з демонстрацією на мультимедійній дошці карти-схеми) [pic]









  • Аналіз статті в газеті :

Населення України в 2016 році

  • У 2016 році чисельність населення України зменшиться на -226 765 осіб і в кінці року становитиме 42 318 294 особи. Природний приріст населення буде негативним і складе 222 936 осіб. За весь рік народиться приблизно 446 723 дитини і помре 669 659 осіб. Якщо рівень зовнішньої міграції залишиться на рівні минулого року, то в слідстві міграційних причин чисельність населення зміниться на -3 829 осіб. Тобто, сумарна кількість людей, які покидають країну (емігрантів) буде переважати над кількістю людей, що в'їжджають в країну з метою довгострокового перебування (іммігрантів).

  • Динаміка зміни чисельності населення України в 2016 році

  • Нижче представлені коефіцієнти зміни чисельності населення України, розраховані нами для 2016 року:

  • Народжуваність: в середньому 1 224 дитини в день (51.00 за годину)

  • Смертність: в середньому 1 835 людини в день (76.45 за годину)

  • Міграційний приріст населення: в середньому -10 людина в день (-0.44 в годину)

  • Швидкість спаду населення України в 2016 році буде 621 чоловік в день.



Ознайомлення учнів з «Лічильником населення України» станом на 23-02-2016 22:56:56 :



42 511 358 -Чисельність населення

19 554 830 -Чисельність чоловічого населення (46.0%)

22 956 528 -Чисельність жіночого населення (54.0%)

66 391 - Народжене в цьому році

1 177 -народжене сьогодні



99 523 -Померло в цьому році

1 764 - померло сьогодні

-569 - Мігрувало в цьому році

-10 - мігрувало сьогодні

-33 701- Зростання чисельності населення в цьому році

-597 - Зростання чисельності населення сьогодні

  • Для закріплення інформації учні виконують завдання, використовуючи карту-схему «Карта біженців із Сходу та Криму» і роблять висновки про основні переселення людей в межах України.

  • [pic]

  • [pic]

  1. Закріплення нових знань і умінь учнів

  • 1.Фронтальне опитування :

  • а) – що таке міграції і які вони бувають? ;

  • б) – які напрямки постійних внутрішніх міграцій в Україні

  • в) – де найбільше виражені маятникові міграції і чому?;

  • г) – які особливості зовнішніх міграційних процесів на укр. землях?

  • 2.Робота учня з підручником :

  • - Використовуючи дані таблиці визначити, як впливають на динаміку кількості населення в державі зовнішні міграції; [pic]

  • 3. Самостійна робота з словником :

  • - знайти визначення ключових термінів і понять уроку :

  • Міграція – це…
    Імміграція – це…

  • Еміграція – це…

  • Рееміграція – це…

  • Сальдо міграції – це…

  • 4.Робота з контурною картою :

  • - Позначте на контурній карті райони підвищеної інтенсивності маятникових і вимушених міграційних потоків за останні 2 роки.

  • 5. Установіть відповідність між поняттями механічного руху населення.

  • [pic]

  • 6. Завдання обговорюються в загальному колі [pic]

  1. Наведіть приклади міграції у межах вашої області.

  2. Чому мільйони українців змушені вирушати на заробітки до інших країн?

  3. З якими труднощами вони стискаються в країнах Європи?

  4. Чим небезпечна нелегальна трудова міграція?

  1. Підсумок уроку, коментування оцінок :

  • Учні самостійно оцінюють свою роботу на уроці за такими критеріями, як : [pic]

  • активність на уроці;

  • знання номенклатури;

  • робота з контурною картою і атласом;

  • робота з зошитам і текстовим матеріалам;

  • вміння самостійно робити висновки і узагальнення;

  • навички роботи з інтернет-ресурсами

  • загальне враження про свою діяльність.

  • Учитель коментує оцінки учнів і також підводить кінцевий висновок уроку.

  1. Домашнє завдання :

  • Загальне завдання :

  • Прочитати текст підручника стор. 26-36 і відповісти на питання на стор. 36.

  • Групові, різнорівневі форми завдань:

  • 1 рівень складності :

  • Прочитати в підручнику стор 32-33, накреслити схему №3 стор 33;

  • 2 рівень складності :

  • - позначення на контурній карті країн із значною українською діаспорою.

  • Повідомлення на тему : «Урбанізація і її прояви у нашій країні»,

  • «Типи населених пунктів та їх класифікація за людністю».

  • 3 рівень складності : презентація на тему « Українська діаспора : риси її географії».

  1. «Творча майстерня». Завдання за вибором:

  • Запропонуйте шляхи поліпшення привабливості України як країни – реципієнта для трудових мігрантів.

  • Окресліть напрямки сучасної міграційної політики України. Надайте рекомендації та приклади заходів щодо поліпшення сучасної міграційної політики України. [pic]

  1. Тематика рефератів та повідомлень до теми:

  1. Жінки в міжнародній трудовій міграції

  2. Методи державного регулювання зовнішньої трудової міграції українців.

  3. Демографічні і соціально-економічні проблеми розвинених країн ЄС у зростаючому потоці трудових мігрантів з менш розвинених країн.

  4. Напрямки основних потоків мігрантів.

  5. «Улюблені» сфери зайнятості українців – мігрантів в країнах ЄС.

  6. Трудова міграція як приплив капіталу.

  7. способи і шляхи легальної міграції.

  8. Причини та проблеми нерегульованості трудової міграції та шляхи їх вирішення.

  • [pic]

  • 3 .Випереджувальне завдання: Окресліть особливості життя українців у США і Канаді та Росії і Білорусі.

  • Урок-модуль розрахований на 90 хвилин

  • Інформаційні джерела :

  • Й. Р. Гілецький, Р.Р. Сливка; Економічна і соціальна географія. Збірник тестів. 9 кл. Ів-Франківськ. 2008

  • О.Г. Стадник. Економічна і соціальна географія України. Посібник для вчителя й учнів. 9 кл. Х. «основа» 2008

  • О.Г Стадник. Економічна і соціальна географія України. Розробки уроків 9 клас. Х. «Ранок» 2009

  • С.Г Коберник. Економічна і соціальна географія України. Дидактичний комплекс до вивчення шкільного курсу в 9 кл. К. 2009

  • Садкіна В.І. Географія, 9 клас. Х; «Оберіг» 2009

  • О.Г Стадник. Економічна і соціальна географія України. 9 кл. Х «основа», 2012

  • Географія. 9 класс. Збірник завдань для учнів. Під редакцією Лихоносової С.М – Маріуполь : МНМЦ, 2012.

  • http://countrymeters.info/ru/World

  • http://www.rusnauka.com/14_NPRT_2010/Economics/66698.doc.htm

  • https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BC%D1%96%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8F_%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96

  • http://www.br.com.ua/kurs/Economical_topics/77778.htm

  • http://www.slideshare.net/ssuser344b2c/ukr-ff-f

  • http://osvita.ua/vnz/reports/geograf/23023/

  • [link]