Розробка відкритого уроку на тему Створення буклету

Автор публикации:

Дата публикации:

Краткое описание: ...


ВСТУП


Сучасні технології змінили процеси видавничої справи. Традиційні видавничі технології переживають корінні зміни завдяки використанню цифрових методів. Широке розповсюдження комп'ютерів дозволило зробити доступною видавничу діяльність. Кожний може стати видавцем. Велику роль комп’ютери відіграють у рекламному бізнесі, маркетингу, у виданні друкарських робіт. Сучасні операційні системи доповнені програмними засобами, які дозволяють вирішити ці завдання.

Проте, створення грамотної, привабливої видавничої продукції, яка виконала б те призначення, для якого вона створюється, вимагає знання базових понять видавничої справи, правил і вимог до набору текстів і оформлення друкарських видань; знайомства з технологією видавничої справи. Професіонали говорять: «Поліграфія наука про дрібниці».

Технології не стоять на місці, і з задачами, для вирішення яких ще пару років тому доводилося звертатися в друкарні або спеціалізовані центри, зараз цілком можна справитися самому за допомогою домашнього ПК. Достатньо лише встановити відповідне ПО і ваш комп'ютер миттєво перетвориться в персональну домашню друкарню, яка нічим не буде поступатися професійним побратимам.

Програм для облаштування невеликої домашньої друкарні на чолі із звичним принтером немало. Різноманіття - це, звичайно, добре, але навіщо щось вигадувати, якщо в нашому розпорядженні вже є чудовий продукт? В даному випадку мова йде про Microsoft Publisher, що входить до складу офісного пакету від Microsoft. Можливості програми практично безмежні

Publisher - це спеціалізований пакет для створення маркетингових матеріалів, що містять графічні і мультимедійні компоненти. Вбудований в програму майстер дій дозволяє без проблем і втрат часу підготувати веб-сторінку, барвистий оформлений рекламний буклет, рекламний проспект, обкладинку для брошури, календар, бланк або листівку. Величезна кількість шаблонів відкриває можливість створити необхідний рекламний або друкарський продукт за лічені секунди. В цілому можна відзначити, що даний продукт напевно підійде на смак співробітникам підприємств, перед якими виникають задачі по підготовці різної друкарської продукції власними силами без залучення відповідних організацій або фахівців. Проте, пакет підходить і для роботи в домашніх умовах, тим більше, що інтерфейс програми розробки Microsoft так добре відомий широкому колу користувачів.

Список найменувань поліграфічної продукції можна продовжувати до безкінечності: буклети, бланки, календарі, каталоги, конверти, плакати, почесні грамоти - будь-який каприз. І головне, тут не треба нічого створювати з нуля - всі форми кожної публікації вже заповнені, користувачу залишається лише змінити їх в окремому діалоговому вікні. Якщо не хочеться мислити стандартами, розробники спеціально передбачили масу порожніх шаблонів (тільки стандартний формат паперу, і нічого більше). Ну, а багатий інструментарій Publisher дозволить наблизити мрію до дійсності.

Характеристика та навчально-виховні задачі теми


Сучасне суспільство пред'являє великі вимоги до оформлення друкарської продукції.

Тема уроку в/н «Створення буклету в Publisher» є однією із складових загальної теми №8 «Основи технічного редагування та оформлення тексту» (48 годин: 8 уроків по 6 годин кожний) навчальної програми виробничого навчання за професією «Оператор комп’ютерного набору І категорії».

Вивчення теми «Основи технічного редагування та оформлення тексту» дасть змогу учням опанувати знаннями, вміннями, навичками створення електронних публікацій та основних принципів підготовки різноманітної друкованої продукції, відпрацювати наступні вправи: робота з головним меню, вікном та панелями інструментів, з графічними примітивами, завантаження і макетування тексту, використання стилів сторінок та публікацій, взаємне розташування об'єктів на сторінці, створення фреймів, робота з таблицями, верстка бланку ділового листа, макетування візитної картки, створення оригінал-макету буклету, макетування місцевої газети. Всі ці вправи можливо виконати за допомогою програми для створення публікацій - Microsoft Publisher, яка призначена для створення документів з великою кількістю графічних елементів і написів різних стилів як для комерційної діяльності так і для домашнього використання.

Publisher підтримує велику кількість різнорідних елементів, які розміщуються на одній сторінці. Листівки, бюлетені, календарі, брошури, каталоги, а також величезна кількість інших видів друкарської продукції – ось далеко не повний перелік того, що може створити учень на комп'ютері за допомогою даної програми. У процесі створення електронних публікацій учень може проявити себе і як оформлювач, і як дизайнер. Програма Microsoft Publisher пред'являє підвищені вимоги до творчих здібностей автора, до його художнього смаку.

Microsoft Publisher популярна серед користувачів, тому як для створення необхідних макетів потрібно відносно небагато часу, а велика кількість допоміжних ресурсів робить роботу з програмою зручною, що має низку переваг:

[pic] зручне меню;

[pic] велика кількість вбудованих шаблонів;

[pic] зручна система форматування секторів документа;

[pic] вбудована система малювання;

[pic] враховані стандарти всіх форм документів, які застосовуються сьогодні в комерційних і домашніх умовах;

[pic] сумісність з іншими додатками .


Хто використовує Microsoft Publisher?

Люди, яким необхідно надати інформацію для потенційних клієнтів і партнерів користуються програмою Microsoft Publisher. Саме простота і велика кількість можливостей, які надаються програмою, роблять її привабливою для всіх категорій (залежно від підготовки) користувачів. Створити обкладинку для коробки з компакт-диском або DVD диском, скласти запрошення для гостей на вечірку, зробити календар на свій смак, скласти буклет для зацікавленої публіки - все це може Publisher.


Мета вивчення теми «Основи технічного редагування та оформлення тексту»

Навчальна:

  • знайомство учнів з тенденціями сучасної поліграфічної індустрії;

  • формування учнями умінь та навичок роботи з програмою Publisher в процесі створення різноманітної друкованої продукції;

  • відпрацювання та вдосконалення учнями прийомів роботи з текстом і графічними зображеннями, взаємним розташуванням об’єктів на сторінці;

  • навчитися створювати різноманітну друковану продукцію за допомогою шаблонів і власного дизайну, яка задовольняє сучасним вимогам акцидентної продукції;

  • формування учнями умінь підбирати та систематизувати матеріал для створення видавничої продукції.

Розвиваюча:

розвиток

  • логічного та творчого мислення в процесі комплексного застосування набутих умінь і навичок при створенні друкованої продукції;

  • уміння планувати свою діяльність в процесі створення друкованої продукції;

  • естетичного погляду та смаку при розробці дизайну сучасної поліграфічної продукції.

Виховна:

виховання

  • інтересу до своєї професії шляхом моделювання виробничих ситуацій;

  • відповідальності;

  • взаємодопомоги при виконанні завдань;

  • толерантності та поваги по відношенню один до одного;

  • комунікативності.

Очікуваний результат:

«При вивченні наук, приклади корисніші за правила»

(Ісаак Ньютон)

У вигляді готового продукту очікуються: візитки, бланки ділових листів, газети, листівки (вітальні, запрошення), буклети, газети, календарі, рекламні оголошення.

Методи проведення уроків виробничого навчання:

Словесні: пояснення з елементами бесіди

Наочні: демонстрація прийомів роботи з програмою, показ основних операцій при створенні друкованої продукції

Практичні: виконання вправ різного рівня складності (диференційовані завдання)

Репродуктивні: виконання трудових прийомів, операцій за зразком та у відповідності до інструктивних вказівок майстра або інструктивно-технологічних карток.

Пошукові: виконання завдань по карті, яка не має інструктивних вказівок, самостійне визначення технології виконання завдань.

Зміст вправ теми включає практичне опанування інтерфейсу програми, роботу з графічними примітивами та текстом, роботу з фреймами та таблицями, а також застосування набутих навичок для створення друкованої продукції у вигляді бланків ділового листа, візитної картки, створення оригінал-макету буклету та макетування місцевої газети.

Учні повинні знати: склад інтерфейсу програми, головного меню та панелей інструментів, можливості, які надає область завдань; поняття шаблону публікації та її структури, основних складових публікації, вимоги до створення друкованої продукції.

Учні повинні уміти: орієнтуватися у виборі панелей інструментів та в навігації області завдань; створювати публікації різними способами; додавати сторінки; змінювати фон; застосовувати макети та кольорові схеми; уміти працювати з графічними примітивами, авто фігурами, застосовувати об’єкти бібліотеки макетів; завантажувати та макетувати текст, використовувати стилі сторінок публікацій та взаємно розташовувати об’єкти на сторінці; створювати, редагувати та форматувати фрейми й таблиці; створювати публікації, застосовуючи сучасні й класичні макети, та створювати макети власного дизайну.

Учні повинні володіти навичками роботи: з виконання основних операцій над об’єктами в середовищі підготовки комп’ютерних публікацій (редагування, форматування тексту, переміщення текстових блоків, вставки і переміщення зображень); з таблицями та фреймами; об’єктами бібліотеки макетів; операціями по створенню оригінал-макетів різноманітної друкованої продукції; підготовки публікації до друку та настроювання параметрів друку; відправлення публікації електронною поштою.

Обладнання та оснащення робочих місць учнів


Зробити навчання ефективним, інтерактивним дозволяє багатофункціональний комп’ютерний кабінет, обладнаний комп'ютерним комплексом, навчально-наочними посібниками, обладнанням навчального призначення, меблями. Сучасний комп’ютерний кабінет – це складне технічне рішення, легке в управлінні і адмініструванні. Використання інтерактивного устаткування з інноваційним підходом дозволить досягти високих результатів в підготовці конкурентоспроможної особистості.

Для проведення уроку виробничого навчання з професії «Оператор комп’ютерного набору» на тему «Створення буклету» використовується наступне обладнання, програмне та дидактичне забезпечення:

[pic] Автоматизоване робоче місце учня (системний блок, монітор, клавіатура, маніпулятор «миша», стіл, стілець) та майстра (системний блок, монітор, клавіатура, маніпулятор «миша», принтер, стіл, стілець), мультимедійний проектор. Всі АРМ підключені до локальної мережі та мають зв’язок з мережею Інтернет.

[pic] Для виконання поставлених завдань на уроці необхідно забезпечити кожне АРМ учня програмним забезпеченням: операційна система Windows XP, Microsoft Publisher, програма браузер, електронна версія гри «Міліонер».

[pic] Дидактичний матеріал для кожного АРМ учня:

  • електронний урок, який містить критерії оцінювання навчальних досягнень учня за урок, технологічну карту «Створення буклету», інструкційну карту практичної роботи по створенню буклету на тему «Моя професія», шкалу оцінювання буклету, картку-завдання для виготовлення оригінал-макету буклету для замовника, інформацію для створення буклетів, електронну гру «Міліонер»;

  • поурочно-тематична папка «Урок №12 «Створення буклету»» з роздрукованим матеріалом: технологічна картка «Створення буклету», пам’ятка «Що треба знати при створенні буклету», лист контролю засвоєння матеріалу уроку.

Поєднання педагогічних і інформаційно-комп’ютерних технологій допомагає майстру вирішувати багато задач, організовувати нестандартні форми навчання, зробити урок більш ефективним, інформаційно насиченим. Даний урок в/н побудований на основі наглядної форми – електронного уроку, що дає змогу застосовувати в повній мірі пояснювально-ілюстративний метод з дотриманням індивідуального темпу виконання учнями диференційованих завдань.

ПЛАН УРОКУ ВИРОБНИЧОГО НАВЧАННЯ № 12

Професія: «Оператор комп’ютерного набору І категорії»

Тема програми: Основи технічного редагування та оформлення тексту

Тема уроку: Створення буклету в MS Publisher

Мета уроку:

а) навчальна:

  • знайомство учнів з різними видами буклетів, які пропонуються на ринку сучасної поліграфічної продукції;

  • розширення знань учнів про можливості використання програми Publisher для створення друкованої продукції; про шаблон буклету, його структуру та засоби створення буклету;

  • систематизація та узагальнення учнями знань, вмінь та навичок роботи з програмою Publisher для застосування їх при створенні буклетів.

б) розвиваюча:

  • розвиток логічного та творчого мислення в процесі комплексного застосування набутих умінь і навичок при створенні буклету;

  • розвиток уміння планувати свою діяльність під час створення буклету;

  • формування естетичного погляду та смаку при розробці дизайну сучасного буклету.

в) виховна:

  • виховання інтересу до своєї професії шляхом моделювання виробничих ситуацій, відповідальності, взаємодопомоги при виконанні завдань, толерантності та поваги по відношенню один до одного, комунікативності.

Методична мета: Реалізація між предметних зв’язків і використання комп’ютерних технологій на уроках виробничого навчання.

Тип уроку: урок виконання складних комплексних робіт

Вид уроку: ділова гра

Методи і методичні прийоми проведення уроку:

  1. Словесні: бесіда, пояснення

  2. Наочні: демонстрація презентації, приклади буклетів; демонстрація алгоритму створення буклету та прийомів оформлення.

  3. Практичні: репродуктивний - виконання трудових прийомів і операцій згідно вимог технологічних карток; пошуковий - виконання завдань, які не мають інструктивних вказівок.

  4. Інтерактивні: ділова гра, виробничі ситуації, вправа «Знайди помилку», технологія «Чорний та білий опонент», метод «Прес», гра «Перший мільйон».

Форми роботи учнів: робота в парах, індивідуальна, фронтальне опитування.

Матеріально-технічне забезпечення: робоче місце оператора комп’ютерного набору, підключене до локальної мережі, принтер, локальна мережа, зв’язок з Інтернетом.

Програмне забезпечення: операційна система Windows XP, Microsoft Publisher, Microsoft PowerPoint, програма браузер, електронна версія гри «Міліонер»

Дидактичний матеріал: електронний урок, який містить: критерії оцінювання навчальних досягнень учня за урок, технологічну карту «Створення буклету», інструкційну картку практичної роботи по створенню буклету на тему «Моя професія», шкалу оцінювання буклету, картку-завдання на виготовлення оригінал-макету буклету для замовника, інформацію для створення буклетів, електронну гру «»Міліонер», бланк оцінювання «Твої досягнення»; поурочно-тематична папка «Урок №12 «Створення буклету»» з роздрукованим матеріалом: технологічна картка «Створення буклету», пам’ятка «Що треба знати при створенні буклету», лист контролю засвоєння матеріалу уроку.

Міжпредметні зв’язки:

  • Предмет «Технології комп’ютерної обробки інформації». Тема «Обробка графічної інформації»;

  • Предмет «Основи технічного редагування та оформлення тексту». Теми: «Основи роботи з видавничою програмою», «Техніка роботи при виконанні різноманітної видавничої продукції»;

  • Предмет «Охорона праці». Тема «Основи безпеки під час експлуатації ПК»;

  • Предмет «Основи роботи в Інтернет». Теми: «Робота з веб-браузерами»;

  • Предмет «Основи галузевої економіки та підприємництва». Тема «Підприємництво».

Перелік вправ:

  1. Практична робота створення буклету на тему «Моя професія»;

  2. Практична робота створення рекламного буклету на тему «Моя перша друкарня»

  3. Практична робота виготовлення оригінал-макету буклету для замовника


Словник термінів: ліфлет, фальцовка, бігування, оригінал-макет.


Забезпечення робочого місця учнів:

Об’єкти навчальних робіт

Обладнання, програмне забезпечення

Електронний урок, робочі файли з текстовою інформацією, малюнки, поурочно-тематична папка «Урок №12 «Створення буклету» з роздрукованим матеріалом

Персональний комп’ютер, доступ до мережі Інтернет, операційна система Windows XP, Microsoft Publisher, програма браузер, електронна версія гри «Міліонер»


Структура уроку

І. Організаційна частина (3-5 хв.)

Привітання.

Перевірка готовності учнів до уроку.

Психологічне налаштування учнів на роботу на уроці.

ІІ. Вступний інструктаж (50 хв.)

  1. Повідомлення теми і мети уроку.

  2. Ознайомлення з правилами гри.

  3. Стимулювання навчальної діяльності.

  4. Перевірка домашнього завдання.

  5. Перевірка знань з техніки безпеки та охорони праці при роботі за ПК.

  6. Теоретична частина. Буклет: різновиди, переваги, вимоги до оформлення буклету.

  7. Актуалізація опорних знань учнів, стосовно знання основ роботи з програмою Microsoft Office Publisher. Виробничі ситуації.

  8. Алгоритм створення буклету.

  9. Практична робота: Створення буклету на тему «Моя професія»

ІІІ. Поточний інструктаж (170 хв.)

  1. Формулювання учнями завдань для самостійної роботи та пояснення алгоритму їх виконання.

  2. Повідомлення критеріїв оцінювання.

  3. Самостійна робота учнів. Практична робота: Створення рекламного буклету на тему «Моя перша друкарня». Практична робота: Виготовлення оригінал-макету буклет для замовника

  4. Цільові обходи робочих місць

  5. Прийом та оцінювання виконаних робіт.

IV. Заключний інструктаж (45 хв.)

  1. Закріплення знань учнів: заповнення листа контролю засвоєння матеріалу уроку, гра «Міліонер».

  2. Аналіз діяльності учнів у процесі всього уроку.

  3. Аналіз причин помилок учнів.

  4. Рефлексія

  5. Повідомлення та обґрунтування оцінок.

  6. Повідомлення теми наступного уроку (Макетування газети)

  7. Домашнє завдання.

  8. Прибирання учнями своїх робочих місць.


Підпис майстра виробничого навчання Л.О. Бабич


Методичні рекомендації щодо проведення вступного інструктажу

Вступний інструктаж - сукупність методів і прийомів виробничого навчання, які використовуються на початку занять з метою підготовки учнів до активного, безпомилкового та свідомого виконання практичних завдань.

В процесі вступного інструктажу майстер конкретизує і поглиблює теоретичні знання щодо основних правил роботи з програмою Publisher, набуті учнями на уроках предмету «Основи технічного редагування та оформлення тексту», активізує раніш засвоєні уміння, навички та демонструє нові операції і прийоми трудової діяльності по створенню буклету, організовує тренувальні вправи для перевірки доступності і можливості застосування нової навчальної інформації (Оформлення буклету на тему «Моя професія»).

Застосування на уроці ділової гри дає можливість створювати проблемні ситуації з визначенням функції кожного учасника гри, враховуючи його інтереси і здібності. У процесі ділової гри «Моя перша друкарня» моделюється технологічний процес роботи друкарні та створені виробничі ситуації (організація власної друкарні, створення рекламного буклету друкарні та виконання замовлення клієнта), в яких виробничий процес відображається у свідомості учнів, щоб вони набували певного досвіду поведінки в умовах трудової колективної діяльності.

На етапі стимулювання навчальної діяльності майстер ставить проблемне питання «Як створити буклет, який приверне до себе увагу?», на яке учні поступово, протягом всього уроку формують узагальнену відповідь.

Теоретичні відомості про буклет, їх різновиди, переваги, вимоги до оформлення супроводжуються показом слайдів презентації та переглядом сайтів сучасних поліграфічних друкарень.

Актуалізація опорних знань учнів проходить у вигляді виробничих ситуацій, в ході яких учні мають змогу пригадати раніш вивчений матеріал та застосувати його для вирішення поставленої проблеми, допомагають пов`язати навчання з досвідом реального життя, пропонують шляхи реального застосування знань. Для активізації основних понять при роботі з видавничою програмою застосовані гра «Лото» та картка «Інтерфейс програми», яка дає можливість пригадати основні елементи інтерфейсу.

Протягом усього уроку використовуються можливості Інтернету та мультимедійні засоби навчання. Одна з головних переваг використання мультимедійних і комп'ютерних технологій в навчанні полягає в можливості виведення ілюстративного матеріалу на екран. Наприклад, на уроках виробничого навчання за допомогою проектора майстер відтворює послідовність виконання технологічних операцій, в даному випадку створення буклету.

Використання мультимедійних та комп’ютерних технологій у взаємозв'язку з іншими методами дозволяє не тільки заощадити час на уроці, але і збільшити яскравість сприйняття матеріалу, внести елементи цікавості, пожвавити навчальний процес.

Сьогодні ні у кого не викликає сумніву той факт, що електронні навчальні посібники (уроки) дозволяють збагатити курс навчання, доповнюючи його різноманітними можливостями комп'ютерних технологій, і роблять його, таким чином, більш цікавим і привабливим для учнів.

Виключно високий ступінь наочності представленого матеріалу, комплексність і інтерактивність роблять електронні уроки незамінними помічниками, як для учня, так і для майстра/викладача. Завдяки комплексу різноманітних мультимедійних можливостей (відео сюжети, анімація, якісні ілюстрації, безліч інтерактивних завдань тощо) процес навчання стає більш ефективним і цікавим.

Переваги електронних мультимедійних посібників (уроків):

[pic] можливість компактного зберігання великого об'єму інформації;

[pic] легко актуалізується (доповнюється і розширяється);

[pic] можливість виконання інтерактивних вправ і тестів;

[pic] наочність: широкі можливості побудови візуальних моделей, представлення графічної і аудіо інформації;

[pic] добра структурованість (гіпертекстова організація інформації).

Необхідність активного використання повчальних програм сьогодні диктується не тільки тим, що персональний комп'ютер став вже не екзотичною технічною новинкою, але інструментом в технологічному освітньому ланцюжку у вигляді засобу навчання, а також тим, що без його активного використовування неможливо підвищити інтенсивність процесу отримання знань, закріплення навичок і умінь.

Конспект вступного інструктажу

І. Організаційна частина

Привітання.

Перевірка готовності учнів до уроку. Психологічне налаштування учнів на роботу.

Для поліпшення настрою: «Три речі отримала людина як подарунок, щоб пом’якшити гіркоту життя: сон, надію і сміх. Тож частіше посміхайтесь. Не забувайте, що посмішка дешево коштує, але дорого цінується. Посміхніться один одному і до роботи».

Ви певно чули про незвичайну пташку колібрі. Так от, ця маленька істота за 1секунду робить 200 помахів крилами. Тож, бажаю Вам сьогодні такої ж невтомної працездатності на уроці, як у маленької пташки колібрі.


ІІ. Вступний інструктаж

1. Повідомлення теми і мети уроку

Ще 2 тисячі років тому китайський філософ Конфуцій казав:

«Те, що я роблю, я розумію,

Те, що я чую, я забуваю,

Те, що я бачу, я пам’ятаю».

Що ми і намагатимемося робити сьогодні на уроці.

Тема уроку: «Створення буклету». Учні записують тему уроку в зошит. Сьогодні ми з вами проведемо незвичний урок, а точніше урок-ділову гру під назвою «Моя перша друкарня» (Слайд презентації (Додаток___)), на якому ви більш детально познайомитеся з різними видами буклетів, які пропонуються на ринку сучасної акцидентної поліграфічної продукції, з вимогами до їх створення, з поняттям «шаблон буклету» та його структурою, з засобами створення буклету, систематизуєте та узагальните знання, вміння й навички роботи з програмою Publisher та застосуєте їх при створенні буклетів.

Створення буклету — складний творчий процес, який охоплює кілька професій. На етапі роботи з замовником, до створення буклету, менеджер визначає основну мету буклету: призначення, стилістику, формат, логічну схему. На наступному етапі дизайнер розробляє кілька варіантів буклету - як правило в різній кольоровій гамі, з використанням різних фотоматеріалів замовника (замовник сам надає ці фотоматеріали). Після узгодження остаточного варіанта макет буклету відправляється на підготовку до друку, на етапі якого узгоджується кольорова схема для друку. І нарешті, на завершальному етапі, проходить сам процес друку, якість якого залежить від паперу, класу друкованої машини.


2. Ознайомлення з правилами гри

Наш урок буде проходити у вигляді ділової гри з використанням електронного уроку (Додаток ____), в ході якої Вам буде надана можливість побувати в якості менеджера, дизайнера та верстальника. Вам необхідно буде організувати свою власну друкарню, виконати замовлення клієнта по створенню рекламного буклету, розробити оригінал-макет та роздрукувати його. Вся ваша робота буде оцінюватися за певними критеріями, а наприкінці уроку ми підведемо підсумок і визначимо, яка з друкарень виграє тендер на розробку та друк великого тиражу буклетів для нашого училища. В якості замовників майбутніх буклетів виграшного тендеру виступають керівники структурних підрозділів нашого училища: заступники директора з навчально-виробничої та навчально-виховної діяльності, старший майстер, методист училища та психолог. Для яких Вам необхідно буде оформити буклети, які в повній мірі розкриють структуру роботи кожного структурного підрозділу, та задовольнити вибагливість кожного замовника. Якщо Ви впораєтеся з цим випробуванням і кожен замовник буде задоволений роботою, то буклети будуть роздруковані великим тиражем для розповсюдження на профорієнтації. Але спочатку треба виграти тендер.

[pic] [pic]

Учні із задоволенням будуть намагатися перемогти, тому що вони зацікавлені застосовувати свої професійні вміння та навички при виготовленні матеріалу, корисного для училища.


Домовленість про правила гри:

  • не порушувати дисципліну;

  • бути толерантними, поважати думку один одного;

  • вміти слухати співрозмовника;

  • дотримуватись правила «піднятої руки»;

  • дотримуватись правил з охорони праці та техніки безпеки під час практичної роботи за ПК.


[pic]

Після оголошення правил необхідно запитати: Чи всі погоджуються із цими правилами? Чи всі розуміють, що вони значать? Чи хочете Ви щось додати?



3. Стимулювання навчальної діяльності

Ми з Вами продовжуємо знайомитися з видавничою продукцією, яка дуже різноманітна. Наведіть приклади друкованих видань, які ви знаєте.

[pic]

Найчастіше учні називають не більше 20 видів видавничої продукції. І коли вони дізнаються про існуючу кількість видів видавничої продукції це викликає у них здивування.



Державним стандартом визначено більш ніж 200 видів видань, які класифікують за різними ознаками.

В наш час користується великим попитом рекламна поліграфія, яка має в своєму арсеналі багато засобів для завоювання уваги клієнтів. Одними з найпоширеніших і ефективних видів рекламної поліграфії є рекламні буклети, основним призначенням яких є реклама компанії, її товарів і послуг. Буклет, як правило, є неодмінним учасником рекламних акцій, виставок, презентацій, що проводяться компаніями.

[pic]

Можна запитати в учнів: Чи мали вони справу з рекламними буклетами? Де вони їх отримали?Чи зацікавила їх інформація, розміщена в буклеті?Чому той чи інший буклет привернув їх увагу, або ні?


Розповідаючи про товари або послуги, важливо привернути покупця не тільки якістю пропонованих товарів і послуг, але і оригінальністю їх подання. Так вже влаштована людська психологія, що перш за все ми звертаємо увагу на яскраве, барвисте зображення, ніж на сумно оформлену інформацію. Тому, розробляючи дизайн буклету, важливо підібрати цікаві ілюстрації і кольорового оформлення буклету і побудувати візуальний ряд так, щоб текст і ілюстрації доповнювали один одного, допомагали доносити основну думку, зацікавлювали потенційного клієнта.

[pic]

Майстер демонструє приклади різних за оформленням буклетів, виконаних професійними дизайнерами та новаторами, пропонуючи учням оцінити та висловити думку з приводу чи зацікавив їх запропонований буклет, чим він привертає їх увагу.


[pic]


Проблемне питання: «Як створити буклет, який приверне до себе увагу?»



Ось найголовніші питання, на які важливо відповісти перед створенням буклету:

  1. Для чого цей буклет?

  2. Для кого він створюється? Хто буде його читати?

  3. Яким чином він буде розповсюджуватися?

Перш, ніж відповісти на ці питання, нам необхідно з’ясувати, що представляє собою буклет, які вони бувають та які нюанси треба врахувати при його створенні, щоб задовольнити вибагливого замовника, щоб Ваша продукція виконала ту функцію, заради якої вона створювалася.


4. Перевірка домашнього завдання.

Неможливо створювати майбутнє, не володіючи знаннями минулого. Слово "Буклет" чули всі, проте мало хто замислювався, що ж мається на увазі під цим поняттям, де і коли воно виникло. Зараз давайте перевіримо домашнє завдання, мета якого була знайти інформацію про історію походження буклетів.

[pic]


Декілька учнів знайомлять з підготовленою інформацією про походження буклетів. Відповіді можуть бути у вигляді розповіді, підготовленої презентації з декількома слайдами, або завантажене на комп’ютері майстра Інтернет посилання на електронну адресу. Наприклад, http://filatelist.narod.ru/ Історія виникнення відомих речей. Майстер підводить підсумок.

[pic]

Цікаві факти та припущення з історії виникнення буклету можна дізнатися переглянувши розділ електронного уроку: Цікаве про буклет/Сторінками історії. (Додаток _____)


5. Перевірка знань з техніки безпеки та охорони праці при роботі за ПК

Всі ми знаємо, що при роботі за ПК необхідно дотримуватись правил техніки безпеки. Перш, ніж ми почнемо працювати, давайте перевіримо ваші знання з ТБ і охорони праці, які необхідно дотримувати людям, що працюють за ПК. Етап гри «Допуск з ТБ» Додаток _____.

[pic]

На кожному уроці майстер в різній формі перевіряє знання учнів з охорони праці.

Пропоную використати метод інтерактивного навчання «Знайди помилку!».


Майстер моделює роботу за ПК, порушуючи техніку безпеки та охорону праці. Учні повинні вказати на помилки (можна навіть вказати їх кількість). Звичайно, серед помилок є 2-3 явні, ще 2-3 типові, інші помилки малопомітні. Визначення всіх помилок може означати справді глибокі знання техніки безпеки. Учні із задоволенням намагаються визначити всі помилки, тому що їх робить майстер.



Молодці! Ви визначили всі порушення техніки безпеки, які були мною змодельовані.


  1. Теоретична частина.

Буклет: різновиди, переваги, вимоги до оформлення буклету

Буклет — ефективний вид рекламної поліграфії.

Ширма або книжка-складанка – такими веселими назвами іменують оригінальний вид поліграфічної продукції, що правильно називається буклетом.

Ці визначення є правильними. Давайте узагальнимо ці визначення одним і запишемо у зошит визначення поняття «буклет».

Учні записують у зошит визначення поняття «буклет».

Буклет – це неперіодичне видання, яке роздруковують з обох сторін листа і фальцюють в декілька згинів певним методом.

У буклета є декілька загальноприйнятих найменувань:

[pic] Ліфлет – лист формату А4, що складається з 2 фальців (згинів).

[pic] Євробуклет - буклет, призначений для розповсюдження в конверті. Ліфлет також можна назвати євро буклетом. Але поняття "євробуклет" є набагато ширшим.


Ним може бути будь-яка продукція схожого розміру – багато разів складений путівник, рекламний проспект концерту гри на скрипці, пам'ятна листівка.

Інформація в буклеті може бути як просвітницького, так і рекламного характеру. Яскравість і барвистість для буклету є обов'язковою умовою, адже він повинен привернути до себе увагу і викликати зацікавленість.

[pic]

Як цьому простому винаходу вдалося привернути увагу публіки і залишитися назавжди в переліку популярної поліграфічної продукції?



Розкриємо ж секрети його шарму. В чому переваги буклету?

    • Економний. Для виготовлення треба лише 1 лист паперу певного формату.

    • Компактний і цілісний. Жодна теза важливої інформації не загубиться, тому що буклет – продукція цільна і зшивки не потребує.

    • Легкість сприйняття. Інформація сприймається цільно та структуровано водночас, що робить буклет зручним для програм розповсюдження та агітаційної роботи. Сам процес розгортання буклету вже утримує увагу (погляньте, з якою цікавістю розгортає дитина книжку-складанку, дорослі мало чим відрізняються в цьому плані). Якщо макет буде вдалим і зможе зацікавити потенційного клієнта, вся інформація обов’язково буде уважно вивчена. Таку унікальну якість, надзвичайно важливу для реклами, має тільки буклет.

    • Є простір для творчих дизайнерських і рекламних ідей. Буклет реальний простір для дизайнера – тільки подумайте, що можна зробити за допомогою нестандартного формату! Беремо А2, розрізаємо по вертикалі і робимо 4 фальці. Можна зробити 2 біги на щільному дизайнерському папері (А3 по вертикалі) і отримати унікальний нестандартний формат. Якщо такий буклет оформити висічкою, тисненням, він не загубиться серед схожих, наприклад, між вибраними виставковими матеріалами, тому що схожих Ви просто не знайдете.

    • Учні записують у зошит перелік переваг буклетів.

В [pic] исновок: лаконічність, економність і безмежні креативні можливості буклету роблять цей вид рекламної поліграфії універсальним.


Далі доцільно познайомити учнів з різноманіттям друкованої продукції, з видами буклетів (євро буклет, буклет, міні буклет, ліфлет) та вартістю екземпляру в тиражі, переглянувши, наприклад, сайт компанії Global Print, яка надає широкий


спектр поліграфічних послуг за адресою http://www.global-print.com.ua/buklety та переглянути зразки буклетів, виготовлених наприклад, у друкарні «Макрос» за електронною адресою http://www.macros.com.ua/portfolio_booklet.




Далі майстер пропонує учням переглянути матеріал електронного уроку про формати буклетів, друк та способи фальцювання в розділі Цікаве про буклет/Різновиди буклетів, Формат та папір. (Додаток 3)

Хочу звернути вашу увагу на пам’ятку «Що треба знати при створенні буклету», яку Ви можете використовувати в своїй подальшій роботі на уроці при створенні буклетів. Пам’ятка також створена у вигляді буклету.

( [pic] Додаток ____)

З метою перевірки засвоєння матеріалу можна запропонувати учням охарактеризувати пам’ятку з точки зору використаного формату та виду паперу, способу фальцювання.

[pic]

На даному етапі уроку учні, використовуючи пам’ятку, записують у зошит стандартні формати буклетів, папір для друку, варіанти після друкарської обробки буклетів та способи фальцювання.



  1. Актуалізація опорних знань учнів стосовно знання основ роботи з програмою Microsoft Office Publisher.

Сьогодні на уроці Ви будете створювати буклет за допомогою програми Microsoft Office Publisher. Ви вже не перший урок працюєте з цією програмою та маєте певні знання, уміння й навички роботи. Пропоную Вам згадати основні правила роботи, які Вам знадобляться сьогодні.

Для того, щоб налаштуватися на роботу, ми проведемо гру «Лото». Розкрийте в електронному уроці етап гри «Випробування сил» та виконайте завдання 1 (Додаток ___).

Правила гри «Лото»: Ви бачите на екрані таблицю, де написані терміни з теми «Основи технічного редагування та оформлення тексту» й запитання. Необхідно біля кожного терміну проставити номер питання. Кожна правильна відповідь принесе Вам 0,55 умовно-розрахункових балів. Успіхів Вам. Розпочинаємо.

Питання до гри:

  1. Назва документу програми Microsoft Office Publisher (Публікація).

  2. Налаштувати параметри сторінки, кольорові та шрифтові схеми, налаштувати публікацію можливо за допомогою … (Область завдань).

  3. Заготовка публікації (Шаблон).

  4. На якій панелі інструментів знаходяться інструменти графічних примітивів? (Об’єкти).

  5. За допомогою якої панелі інструментів можливо змінювати параметри шрифту? (Форматування).

  6. Додати малюнок із файлу можливо скориставшись меню … (Вставка)

  7. Для створення модульної сітки та вирівнювання об’єктів на сторінці можна використати … (Направляючі лінії).

  8. Показати область завдань можливо за допомогою меню … (Вид).

  9. Для зміни розміру текстового поля використовують … (Маркер).

(Всі картки мають однаковий вигляд, але терміни написані в різному порядку)

Учні перевіряють відповіді, які показані на екрані плазмової панелі. Кількість варіантів карток підбирає майстер. Після перевірки учні вносять кількість правильних відповідей до таблиці /Твої досягнення/ електронного уроку (Додаток _ [pic] __).

Зараз Ви згадаєте основні елементи інтерфейсу програми Microsoft Office Publisher, виконавши завдання 2. У Вас на екрані є зображений інтерфейс програми, де цифрами позначені основні елементи вікна, а поряд записані визначення кожного з елементів. Необхідно зіставити назву з цифровою позначкою. Кожна правильна відповідь принесе Вам 0,5 умовно-розрахункових балів. Час на виконання завдання 1 хвилина. Картка «Інтерфейс програми» (Додаток ___)

Учні перевіряють відповіді, які показані на екрані плазмової панелі. Після перевірки учні вносять кількість правильних відповідей до таблиці «Твої досягнення».


[pic]

Після перевірки знань учнів з основних понять та інтерфейсу доцільно перевірити знання учнів з правил виконання основних операцій при роботі з програмою Microsoft Office Publisher, застосувавши для цього фронтальне опитування, під час якого майстер пропонує розв’язати проблемні ситуації, які можуть виникнути при створенні буклету для замовника на етапі узгодження остаточного варіанту оригінал-макету. Таким чином, майстер створює виробничу ситуацію, в якій учень має змогу задовольнити вимоги вибагливого клієнта (відповівши на запитання майстра) та активізує знання раніш вивченого матеріалу.


На екрані телевізора майстер відображає запитання-проблемні ситуації, а потім відповіді.


[pic]

В [pic] ідтворення питань та відповідей (послідовність виконання дій та діалогові вікна) на екрані плазмової панелі дає можливість учням не тільки на слух, а й візуально пригадати раніше вивчений матеріал. Наочність варта не тільки сотень слів, а й утричі ефективніша за одні лише слова. Якщо до роботи залучається слухова й зорова пам'ять, є більше шансів задовольнити потреби різних учнів, чий спосіб сприйняття матеріалу може суттєво відрізнятися. Також учні можуть дізнатися про наступне запитання, яке задасть майстер, спостерігаючи за переліком за питань на сторінці електронного уроку /Випробування сил/Завдання 3/.



За кожну правильну відповідь учень отримує 2 умовно-розрахункових бали, які вносить до таблиці /Твої досягнення/ електронного уроку (Додаток 8).

[pic]


Замовник приходить в друкарню і не може визначитися з типом друкованої публікації. Ваші дії? Очікувана відповідь: з’ясувати мету створення публікації, запропонувати види друкованих публікації.

[pic]

Яким чином можна створити публікацію? Очікувана відповідь: за допомогою шаблону, на основі вже існуючої та нову пусту публікацію, скориставшись областю завдань.

[pic] [pic]

Дизайнер розробляє декілька варіантів оригінал-макетів публікацій. Чи зможете Ви в присутності замовника швидко змінити та запропонувати варіанти кольорових та шрифтових схем, змінити фон? Якщо так, як це зробити? Очікувана відповідь: В області завдань вибрати фон, кольорові, або шрифтові схеми та змінювати їх поки замовник не вибере ту, яка більш сподобалась.

[pic] [pic]

Замовник згадав, що можна додати ще цікаву інформацію в публікацію. Яким чином можливо додати, перемістити та форматувати текст в публікації? Очікувана відповідь:

[pic]

Додати новий текстовий блок можна натиснувши на кнопку «Напис» на панелі інструментів «Об’єкти»; для зміни розміщення або розміру текстового поля можна скористатися круглими маркерами, які позначають межі текстового поля; змінити зовнішній вигляд текстового поля командою Формат/Напис в діалоговому вікні «Формат напису».


[pic] [pic]

Які можливості щодо зміни зовнішнього вигляду надає діалогове вікно «Формат напису»? Очікувана відповідь: Зміна кольору фону та ліній, розміру, макету.



[pic]

У замовника є ще декілька фотографій та таблиць, які доповнять зміст публікації та розширять уявлення про послуги чи товар. Яким чином додати, перемістити та форматувати зображення та таблиці? Очікувана відповідь: Додавання малюнка здійснюється за командою Вставка/Малюнок, форматування – Формат/Малюнок в діалоговому вікні «Формат малюнка» можливо змінити колір та лінії, розмір та макет. Для роботи з таблицями служить меню «Таблиця», в якому користувач має змогу форматувати та редагувати таблиці.


[pic]

Нарешті, створена публікація готова. Але в останню мить замовник каже: «Щось мені не дуже подобається цей макет публікації. Ви можете запропонувати ще якісь варіанти?». Ваші дії? Очікувана відповідь: В області завдань застосувати інший макет публікації.



8. Алгоритм створення буклету


Після перевірки знань учнів з основних правил роботи з програмою Microsoft Office Publisher майстер за допомогою проектора, який підключений до автоматизованого робочого місця майстра, демонструє учням послідовність дій при створенні буклету згідно технологічній картці. На кожному робочому місці, розміщена технологічна картка по створенню буклету, якою учні мають змогу користуватися під час створення буклету. (Додаток ____)


9. Практична робота

Пропоную Вам перейти до наступного етапу нашої гри «Виконай замовлення» та створити буклет на тему «Моя професія», користуючись інструкційною картою. Матеріал, який ви можете використати для створення буклету, знаходиться в електронному уроці на вкладці «Виконай замовлення – завдання 1». Ваша задача - створити інформаційний буклет, скориставшись шаблоном, заповнити текстові блоки та місця для зображень. На виконання практичної роботи відводиться 13 хвилин. Інструкційна карта по створенню буклету на тему «Моя професія» (Додаток _ [pic] ___)


Методичні рекомендації щодо організації самостійної роботи учнів і поточного інструктажу майстра виробничого навчання

[pic]

Поточний інструктаж — сукупність методів виробничого навчання, при використанні яких інструктивна діяльність майстра орієнтована на диференційний та індивідуальний підхід до учнів під час закріплення ними нової навчальної інформації шляхом її застосування у самостійній практичній діяльності. Основна мета цього структурного елементу уроку виробничого навчання: формування, закріплення та удосконалення умінь і навичок трудової діяльності.

В процесі поточного інструктажу учні стають учасниками виробничого процесу роботи друкарні. Рольова гра «Моя перша друкарня» відрізняється від інших методів навчання тим, що дозволяє учням «прожити» деякий час у ролі менеджера, дизайнера та верстальника, спробувати свої сили в конкретних виробничих ситуаціях. А спільне обговорення учнями результатів виконаної роботи, застосовуючи технологію «Чорний та білий опонент», дає можливість оцінити переваги та недоліки розроблених буклетів згідно критеріїв оцінювання та висловити свою думку.


  1. Формулювання учням завдань для самостійної роботи та пояснення алгоритму їх виконання.

  2. Повідомлення критеріїв оцінювання.

  3. Виконання завдання.


Нагадаю Вам, що сьогодні у нас незвичний урок, а точніше урок-ділова гра під назвою «Моя перша друкарня». Зараз Ви організуєте власну друкарню, тобто придумаєте їй назву, професійне кредо, розробите логотип, створите рекламний буклет своєї друкарні, в якому прорекламуєте послуги, які вона надає по створенню поліграфічної продукції (електронний урок/ Етап гри /Виконай замовлення. Завдання 2/). А потім виконаєте замовлення клієнта по створенню буклету, підготуєте оригінал-макет та роздрукуєте його. Після чого, згідно шкали оцінювання буклетів (Додаток ___), ми разом зробимо аналіз кожної роботи і визначимо найкращу. Зверніть увагу на критерії оцінювання буклетів, які знаходяться на кожному робочому місці.

[pic] [pic]

Слід звернути увагу учнів на те, що вони вже сьогодні на уроці переглядали деякі сайти поліграфічних фірм, а в електронному уроці на вкладці Виконай замовлення є адреси сайтів інших друкарень (Додаток ___). Не слід надавати великий перелік адрес, а тільки найцікавіші, щоб учні не витрачали багато часу на їх перегляд.



Зараз пропоную Вам об’єднатися в пари для відкриття власної друкарні та вирішити хто буде виконувати роль арт-директора та дизайнера. В Вашому розпорядженні є все необхідне. Перше - знання, друге – апаратне та програмне забезпечення і третє – бажання перемогти. Сучасним поліграфічним компаніям потрібні ініціативні, креативні та творчі працівники.

Бажаю успіху!

На виконання завдання відводиться 50 хвилин.


Після виконання завдання за допомогою локальної мережі всі рекламні буклети фірм виводяться на екран проектора і кожна пара учнів рекламує свою друкарню та демонструє створений буклет. Інші учні оцінюють та роблять висновки, приймаючи участь в обговоренні (згідно шкали оцінювання буклетів). На обговорення відводиться близько 15 хвилин. Це допоможе їм врахувати недоліки при виконанні наступного завдання.


[pic]

Магічні дрібнички (рекомендації щодо ефективних шляхів побудови навчання):


  • Намагайтеся уникати слова "розподілятись", "розподіляти" учнів на пари, трійки, групи тощо. Пам'ятайте: учні об’єднуються! З об'єднаних учнів виростають дорослі, здатні об'єднуватися і працювати разом, виростає об'єднана країна, держава або нація.


  • Все, що пропонують учні, має бути прийняте й обговорене. Не слід говорити їм, що це «правильна чи неправильна відповідь», варто лише допомогти опанувати інформацією і прийняти власні рішення. Стежте, щоб ніхто з учнів не залишався поза обговоренням.


  • Рішення учнів треба сприймати серйозно, якщо ви бажаєте налагодити процес навчання взаємодії й розвитку навичок критичного мислення.

[pic]


Наступне завдання (Виконай замовлення - Завдання 3 Додаток ___) для Ваших друкарень – розробити та надрукувати буклет на замовлення клієнта. Клієнти на адресу електронної пошти нашого ліцею направили листи з вимогами до майбутніх буклетів та інформацією, яка допоможе Вам в розробці оригінал-макетів буклетів. Різнорівневі вимоги до майбутніх буклетів знаходяться на вкладці електронного уроку Виконай замовлення (Додаток ___, Додаток ___), а інформація, яка допоможе Вам, знаходиться на сторінці електронного уроку /Виконай замовлення – Завдання 3 [pic] [pic] . Шляхом жеребкування учні витягають тему майбутнього буклету. На виконання завдання відводиться 1 година 20 хвилин.

Наприклад: прес-служба станції Київ-Пасажирський замовляє виготовити інформаційні буклети про надання послуг пасажирам (Інформація знаходиться на офіційному сайті Укрзалізниці http://uz.gov.ua/passengers/); прес-служба управління Південної залізниці замовляє виготовлення інформаційних буклетів для іноземної делегації на згадку про візит до м. Бердичева про цікаві місця та факти міста (Інформація знаходиться за адресою http://kh.vgorode.ua/news/ ); керівництво музею інформатики замовляє виготовлення рекламного буклету про свій музей для розповсюдження на виставці ІТ технологій (адреса сайту музею http://narod.ru/museum/). Кількість варіантів підбирає майстер.


  1. Самостійна робота з створення оригінал-макету буклету

(80 хвилин)


  1. Цільові обходи робочих місць учнів з метою:

    • перевірки правильності організації робочого місця;

    • перевірки правильності застосування учнями способів і прийомів роботи;

    • перевірки дотримання учнями технологічного процесу виконання робіт;

    • контроль за якістю виконання виробничих робіт та надання практичної допомоги;

    • перевірки дотримання правил ТБ та ОП;

    • перевірки санітарного стану робочого місця.

Важливо:

  • вникати в роботу кожного учня, не випускаючи з поля зору всієї групи;

  • розвивати в учнів здатність аналізувати свою роботу, знаходити причини помилок та способи їх усунення, не давати учням готових вказівок щодо виправлення помилок;

  • не втручатись в роботу учнів, якщо в цьому немає необхідності;

  • заохочувати учнів до творчого, раціоналізаторського підходу до виконання завдань;

  • привчати до постійного використання навчально-технологічної документації;

  • використовувати поетапну організацію цільових обходів.

  1. Прийом і оцінювання виконаних робіт. (20 хвилин)

Виконані роботи переглядаються, обговорюються разом з учнями та оцінюються.


При обговоренні можна скористатися технологією «Чорний та білий опонент», в якості яких будуть виступати конкуруючі друкарні.

Білий опонент: Чорний опонент:

Цікаво в буклеті це… Краще було б …

Мені подобається… Можна було б використати …

Приваблює … Можна було б додати ….


[pic]

Емпіричні правила оцінювання навчальних досягнень учнів:


  • Оцінюйте об`єктивно. Пам`ятайте, що всі учні, незалежно від віку і становища, найболючіше сприймають необ’єктивність оцінки їхньої праці.

  • Орієнтуйтеся на особистість, її можливості, тобто дотримуйтесь індивідуального підходу.

  • Оцінюючи особисті якості, не висловлюйте їх привселюдно.

  • Роз`яснюйте свій підхід до оцінювання учня, обґрунтовуйте правильність поставленої оцінки.

  • Здійснюйте оцінювання систематично, щоб учні завжди знали про свої результати.

  • Будь-який сумнів трактується на користь учня.

  • Пам`ятайте про стимулюючу функцію оцінювання. Намагайтеся побачити позитивні зміни в поведінці учня, його знаннях, уміннях. Підтримуйте, закріплюйте їх, робіть оцінювання дієвим.

  • Пам`ятайте, що оцінювання має подвійну спрямованість: один його бік спрямований на учнів, а інший на викладачів.

[pic]




Після перегляду, обговорення та оцінки кожного буклету необхідно визначити переможця, який виграв тендер на отримання замовлення щодо розробки та виготовлення буклетів для училища.



М [pic] етодичні рекомендації щодо проведення заключного інструктажу


Заключний інструктаж - підведення підсумків виконання учнями трудових завдань з використанням сукупності методів виробничого навчання, які застосовувались на уроці; об’єктивне оцінювання підсумків їх практичної діяльності.

Основна мета цього інструктажу - на основі фіксації досягнень і недоліків показати учням чому вони навчилися на уроці, оцінити рівень їх досягнень і творчої активності.

Перевірка знань, яка відбувається у формі гри «Міліонер» - аналог популярного телешоу «Хто хоче стати міліонером»», викликає у учнів азарт, надає можливість перевірити свої знання, активізує пізнавальну активність та розвиток інтелектуального мислення. Питання в грі стосуються вивчення теми «Основи технічного редагування та оформлення тексту».

Офіційний сайт гри "Міліонер" знаходиться за адресою http://www.kivlab.com. Пункти меню гри дозволяють додавати свої питання для гри, що і було зроблено.

Рефлексія - усвідомлення того, що було зроблено на уроці, чи досягнута поставлена мета, як можна застосувати набуті під час уроку знання в майбутньому.

Підведення підсумків бажано проводити у формі запитань: Що нового дізналися? Які навички здобули? Як це може знадобитися на практиці? Крім того, можна ставити запитання щодо проведення самого уроку: Що було найбільш вдалим? Що ще сподобалось? Що бажано змінити в майбутньому? Важливо, щоб учні змогли самостійно сформулювати відповіді на ці запитання. На цьому етапі уроку застосована інтерактивна вправа «Метод прес», метою застосування якої є надання учням можливості вчитися формулювати й висловлювати свою думку в чіткій та стислій формі.

1. Закріплення знань учнів: (електронний урок/ Самоперевірка/ (Додаток ____)

  • Заповнення листа контролю засвоєння матеріалу уроку (Додаток ____)

  • Гра "Міліонер"

Переведення виграних грошей в грі «Міліонер» в умовно-розрахункові бали (УРБ)

Запитання

1-2

3-4

5-6

7-8

9-10

11

12

13

14

15

УРБ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1 запитання – 0.5 УРБ

1 запитання – 1 УРБ


2. Аналіз діяльності учнів у процесі всього уроку

3. Аналіз причин помилок учнів.

4. Рефлексія. (електронний урок/ Твої враження/ (Додаток ___))

Вправа «Метод прес» передбачає запропонувати учням висловити свої думки стосовно пунктів картки.

Для визначення відношення учнів до уроку, настрою та емоційного стану пропоную скористатися карткою «Смайл», на якій учню пропонується визначити свій настрій, домалювавши «смайлику» посмішку або байдужість та дописати речення: «Мені сподобалося …», «Мій настрій …», «Я досяг успіху, тому що …» Результати вибірково зачитуємо.

5. Повідомлення та обґрунтування оцінок. (електронний урок/Твої досягнення/Додаток ___)

Необхідно:

[pic] залучати всіх учнів до активного обговорення підсумків уроків;

[pic] при оцінці робіт виходити, насамперед, з їх якості та термінів виконання.


Важливо:

[pic] звертати більше уваги на досягнення учнів. Чітко показати чого досягли?, чому навчились?

[pic] оцінка повинна бути всебічна і об’єктивна.


  1. Повідомлення теми наступного уроку (Макетування газети)

Методичні рекомендації щодо виконання домашнього завдання

Основною метою домашніх завдань є: закріплення, поглиблення і розширення знань, умінь, набутих учнями на уроці; підготовка до засвоєння нового матеріалу; формування уміння самостійно працювати; розвиток їх пізнавальних інтересів, творчих здібностей тощо.

Домашнє завдання є важливою складовою навчального процесу, оскільки навчання може бути ефективним лише за умови, якщо навчальна робота під час уроків підкріплюється добре організованою домашньою роботою учнів. Домашнє завдання обов’язково потрібно диференціювати відповідно до індивідуально-типологічних особливостей учнів.

    1. Домашнє завдання. (електронний урок/ Виконай дома/ Додаток __)

  1. Закріплення та систематизація знань, умінь та навичок вивченого матеріалу:

  • Знання – намагатися перемогти в грі «Міліонер»

  • Уміння та навички – створити буклет на тему «_______» для виховної години.

  • Середній рівень – застосувати шаблон буклету.

  • Високий рівень - створити буклет власного дизайну.

  1. Підготувати матеріал для створення газети до знаменної дати …

  2. Знайти випереджаючий матеріал про історію виникнення газет.


    1. Прибирання учнями своїх робочих місць.

Використані джерела інформації

  1. Д.Г. Николаев, А.В. Ольшевская, Д.Г. Штенников Современные технологии компьютерной верстки. Учебное пособие. Санкт-Петербург 2010, 132 с.

  2. Іржі Чатіл, Борис Чатіл Mіcrosoft Ofice Publіsher 2007 Методичний посібник для вчителів. Посібник створено за підтримки Mіcrosoft Czech Republіc у рамках програми Mіcrosoft «Партнерство в навчанні». Корпорація Майкрософт (Mіcrosoft Corporatіon). 2008, 30 с.

  3. Сучасний урок професійної підготовки - шлях до формування конкурентоспроможного робітника (на допомогу педпрацівникам ПТНЗ). Навчально-методичний кабінет професійно-технічної освіти в Кіровоградській області: Кіровоград, 2004, 37 с.

  4. http://brt.com.ua/ Бюро рекламних технологій. Буклет

  5. http://www.malina.ua/ Полиграфический комплекс «Малина». Типография полного цикла

  6. http://www.effecton.net/ Студия "Эффектон": Полиграфия, дизайн, Интернет

  7. http://www.oszone.net/11780/Publisher2010 Комп’ютерний інформаційний портал

  8. http://www.global-print.com.ua/ Поліграфічна компанія GlobalPrint

  9. http://www.macros.com.ua/portfolio_booklet. Друкарня «Макрос»

  10. http://ukped.com/skarbnichka/687-.html Застосування інтерактивних методик на уроках інформатики