Психологічний супровід учнів-членів Малої академії наук на українській мові з теми Поради, рекомендації для зняття нервової напруги перед виступом – захистом курсової, дослідницької роботи МАН

Автор публикации:

Дата публикации:

Краткое описание: ...


Психологічний супровід учнів-членів

Малої академії наук

Порада для зняття нервової напруги перед виступом – захистом курсової, дослідницької роботи МАН

1. Не намагайтеся боротися з хвилюванням, у вас нічого не вийде. Нехай хвилювання буде піднесеним і допоможе вам.

2. Перед виступом пройдіться швидким кроком. Так прогулянка знімає м’язову напругу (можна гарантувати, що після неї у вас не тремтітимуть коліна). Вона позбавляє від надмірного збудження і знижує кров’яний тиск.

3.Перед виступом не сидіть, схрестивши ноги. Ви можете їх відсидіти – це трапляється дуже часто. Поки говорить попередній виступаючий, поставте обидві ступні на підлогу і подайтеся усім тілом вперед. Поворушіть пальцями ніг, щоб переконатися, що обидві ноги у вас у повному порядку і готові діяти.

4. В очікуванні виступу тримайте руки вільно опущеними. Ви відчуєте як напруга покидає їх і йде в підлогу.

5. Тримаючи руки опущеними, потрусіть кистями, поворушіть пальцями. Це посилить кровообіг, а все що посилює кровообіг, допомагає зняти напругу.

6. Уявіть, ніби ви сидите в пальті і відчуваєте його важкість. М’яка важкість уявного пальта допоможе вашим плечам, а за ними і всьому тілу розслабитися.]

7. Кілька разів поворушіть щелепою назад і вперед. Якщо при Цьому ви почуєте хрускіт кісток, це означає, що ви перенапружені, а після такої вправи вам стане легше розкривати рот.

8. Порахуйте зуби язиком з внутрішньої сторони.

9. Випробуйте старий добрий засіб – глибоке дихання. Потрібно тільки пам’ятати: коли ви вдихаєте, живіт у вас повинен випинатися.

10. Перед самим початком виступу скажіть собі: «Спокійно». Це не наказ, а порада. Ви говорите своєму мозку, своїм м’язам, своїм нервам, своїй кровоносній системі, що потрібно заспокоїтися і розслабитися.