Разработка урока по украинскому языку в 10 классе на тему РЗМ №6. Складання діалогів відповідно до запропонованої ситуації.

Автор публикации:

Дата публикации:

Краткое описание: ...



Урок №17 07.11.2016 р.


Тема. ЗМ 6. Створення власних висловлювань. Складання діалогів

відповідно до  запропонованої ситуації

Мета:            систематизувати та узагальнити знання про види мовленнєвої діяльності, дати уявлення про особливості діалогічного мовлення, повправляти у складанні та розігруванні діалогів на задану тему в запропонованій ситуації спілкування; розвивати мислення, мовлення, пам'ять, комунікативні вміння, дикцію, спроможність правильно інтонувати фразу; збагачувати й уточнювати словниковий запас учнів.

Обладнання:            підручник, таблиці.

 

ХІД УРОКІВ

 

І.         Повідомлення мети і завдань уроків.

 

ІІ.        Аналіз матеріалу з метою узагальнення вивченого.

 

◊          Робота з підручником.

1)     Виконання вправи 158 (відповіді на запитання).

2)     Опрацювання таблиці «Загальні відомості про мовлення» (с. 177).

 

ІІІ.      Виконання вправ із застосуванням узагальнених знань.

 ◊          Прочитати.

            Пояснити, про який з видів мовленнєвої діяльності йдеться в кожному з речень. Який з видів мовленнєвої діяльності є продуктивним, який – рецептивним?

             Менше говори, то більше почуєш. Як напише писака, що не злиже й собака. Він язик припинати не звик. Перо страшне не в гусака, а в дурака. Сто раз пожалієш, що сказав, і тисячу раз, що написав. Де розумом не дійду, у книжці знайду. Сказана брехня – патока, а почута правда – перець. Дуже грамотний: слово «корова» пише з м’яким знаком. На грубе слово не сердься, а на ласкаве не здавайся. Як частуєш, такі  й слова чуєш.

         (Нар. творч.)

            Написане слово – це бідняк, який пробиває собі шлях у світ власними зусиллями, у той час, як усне, живе слово досягає вищих посад завдяки рекомендаціям її світлості княгині фантазії та її камердинерів – очей та вух. (Л. Фейєрбах.) Щоб навчитися читати, я витратив 80 років, проте не наважуся стверджувати, що повністю досягнув мети. (Й.-В. Гете.) Оратори, які не можуть зупинитися, - справжні мучителі слухачів; оплески, які лунають у довгоочікуваному кінці, сприймаються як подяка за те, що нарешті вони замовкли. (І. Бехер.)

 ◊          Вільний диктант.

            Назвати види мовленнєвої діяльності, до яких ви вдалися у процесі роботи над вільним диктантом.

             Наші пращури з особливою увагою ставилися до слова, вірили в його магічну силу, жили переконанням, що добре слово потрібне людині, як хліб і сіль, як жива вода (так писав Олександр Довженко). Очевидно, непроста кажуть: «Заговори, щоб я тебе побачив».

            Мовна поведінка народу, без сумніву, пов’язана з його загальною культурою, народними традиціями. На мовному рівні вчені виявили такі психологічні ознаки українців: доброзичливість, шанобливість до співрозмовників, почуття власної гідності.

        (За С. Богдан)

 ІV.      Вивчення нового матеріалу.

 ◊          Пояснення вчителя.

             Усне мовлення (говоріння) – ситуативно вмотивований і ситуативно зумовлений процес. Ситуація спричиняє мотив (мету) спілкування: виникає потреба щось з’ясувати, необхідність щось повідомити, до чогось спонукати. Мотив спричинює найрізноманітніші вияви спілкування: запитання – відповідь; прохання – згода (відмова), пропозиція і згода (незгода), нерозуміння і пояснення  тощо.

            Ситуацію спілкування можна показати у вигляді таблиці: 

Перед тим, як вступати в спілкування,

слід УЗЯТИ ДО УВАГИ:

 

                                                                                      в офіційній обстановці

                                           ДЕ Спілкуємося?             у неофіційній

                                                                                      обстановці

 

Ситуація спілкування       ХТО адресат?

 

 

                                                                                       повідомлення

                                            ЯКА МЕТА

                                            спілкування?                     з’ясування

                

                                                                                        спонукання

 

            При говорінні здійснюється перехід від внутрішнього мовлення (мовлення подумки, у максимально згорнутій формі, у якому реальне фізичне звучання замінюється його відображенням у свідомості мовця) до мовлення зовнішнього (мовлення для співрозмовників). У процесі аудіювання (слухання-розуміння) здійснюється перехід від зовнішнього мовлення до внутрішнього.

            Діалогічне усне мовлення передбачає розуміння співрозмовниками реальної ситуації спілкування, зорове сприйняття співрозмовниками один одного (міміки, жестів), сприйняття інтонаційного оформлення мовлення.

            Зорієнтувавшись у ситуації спілкування, кожен зі співрозмовників планує своє висловлювання (планування відбувається у внутрішньому мовленні). Цю частину підготовки до спілкування можна показати за допомогою таблиці:

 

ТРЕБА ПОДУМАТИ (СПЛАНУВАТИ):

 

ТЕМУ

ОСНОВНУ ДУМКУ

ФОРМУ                                                          висловлювання                                                                                                          

(діалог чи монолог)

СТИЛЬ

 

            Усне діалогічне мовлення здійснюється за умови безпосереднього контакту співрозмовників, кожен з яких почергово то слухає-сприймає, то говорить. Тому, щоб навчитися діалогу, необхідно досконало оволодіти такими видами мовленнєвої діяльності, як аудіювання та говоріння.

Діалогічне мовлення є ланцюгом реплік, що породжуються в процесі

спілкування двох або декількох осіб. Розрізняють репліку-стимул, яка спонукає співрозмовника до відповіді або дії, та репліку-реакцію, що звучить у відповідь.

            Зберігаючи у внутрішньому мовленні початок розмови (зміст попередніх реплік), кожен зі співрозмовників, знову-таки у внутрішньому  мовленні, планує «смислові згустки» наступної репліки. Плануючи репліки, слід передовсім намітити основну тезу спілкування і логічно просуватись до бажаної кінцівки.

            Діалогу властиві такі ознаки: граматична неповнота речень, використання простих синтаксичних конструкцій, різних речень за метою висловлювання тощо.

 V. Виконання вправ на закріплення.

 ◊          Розказати, що потрібно взяти до уваги, щоб зорієнтуватися в ситуації спілкування, і що визначити перед тим, як вступати в спілкування, якщо:

o                  ви маєте намір звернутися до однокласника з проханням допомогти вам у роботі над рефератом з літератури (історії, географії);

o                  ви хочете звернутись до класного керівника з пропозицією організувати екскурсію учнів вашого класу до Канева (Львова, Одеси);

o                   ви хочете попросити керівника шкільного драмгуртка написати сценарій  новорічного вечора або допомогти старшокласникам у роботі над сценарієм.

 

◊          Скласти та розіграти за особами діалог, можливий за кожної з окреслених вище ситуацій.

 

VІ.      Підбиття підсумків уроків.

 

VІ.      Домашнє завдання.

            Сформулювати умови трьох-чотирьох ситуативних вправ на складання та розігрування діалогів (орієнтовні теми: дотримання правил мовного етикету сучасними школярами; джерела здобуття навчальної інформації сучасними школярами (підручники, довідники, Інтернет); роль і перспективи комп’ютерної техніки в сучасній школі тощо). У процесі виконання домашнього завдання використовувати подані вище таблиці. Підготуватись до виконання самостійно складених вправ (попарно).