Урок з української літератури М. Коцюбинський. «Дорогою ціною».

Автор публикации:

Дата публикации:

Краткое описание: ...


Дата Урок № Клас 8-А

Тема. М. Коцюбинський. «Дорогою ціною».

Мета: продовжити знайомити школярів з ідейно-художнім змістом повісті «Дорогою ціною»; на прикладі героїв твору з’ясовувати розв’язання проблеми волі людини та можливості її здобуття; розвивати навички роботи з текстом епічного твору; усне мовлення, логічне мислення, пам’ять, спостережливість; вміння робити власні висновки, аналізуючи вчинки героїв; виховувати повагу до краси глибокого почуття кохання, мужності, сили волі як рис характеру, що необхідні для боротьби зі злом, любов до художнього слова.

Обладнання: підручник, картки, ІКТ.

Форми і методи: вправа «Шоколад»,

Тип уроку: засвоєння та формування знань учнів.

Перебіг уроку

І. Організаційний момент. (1 хв.)

1. Привітання з учнями

2. Психологічна настанова.

II. Актуалізація опорних знань.(5 хв.)

1. Перевірка домашнього завдання

1.1. Індивідуальна робота з картками Вправа «Шоколад» . (Слайд № 2)

П [pic] еред вами таблиця-символічна плитці шоколаду, де на кожній її частинці вміщений факт з біографії М. Коцюбинського, про який вам потрібно буде пригадати і вписати.


17 вересня 1864 рік -



Ликера Максимівна- це

Закінчивши школу, Михайло вступив до


«Андрій Соловійко, або Вченіє світ, а невченіє тьма»-


1902 рік – вихід у світ повісті


Назва журналу, у якому друкувалися твори для дітей

2. Перевірка д/з «Вірш за метафорою».

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності школярів. (4 хв.)

1. Слово вчителя

Воля- здатність (дар) за допомогою якої мислячий  [link]  своїх цілей, дії та керує зусиллями у виконанні своїх прагнень.

1.1. Перегляд відеороліка «Свобода».

1.2. Проблемне питання.

Чи можна здобути волю, щастя тільки за одним бажанням?

ІV. Оголошення теми і мети уроку (Слайд № 3)

Лев Товстий говорив, що щаслива та людина, яка має в житті мету та мрію.

Ми теж чітко маємо знати мету і завдання уроку.

V. Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу (20 хв.)

1. Вступне слово вчителя (1 хв.)

Оповідання «Дорогою ціною» М. Коцюбинського захоплює напруженим і цікавим сюжетом, героїчним характером і духовною красою його героїв. А ще — вмілим показом однієї з форм боротьби кріпаків за волю та незалежність — втечі від панів.

Своїм твором письменник прославив бунтарський дух українського народу, який ніколи не хотів бути робочою худобою для панів. Українське селянство, за словами автора, готове було дорогою ціною заплатити за волю. Воно не запліснявіло в неволі, не втратило живої душі, сподівалося на визволення. Мрія про волю передавалась із покоління в покоління, опоетизовувалась у народних піснях, закликала до втечі від панів у ті місця, «де хоч дорогою ціною можна здобути бажану волю, а ні — полягти кістками на вічний спочинок».

Події, імена, думки і поведінка героїв та подробиці їхньої втечі — вимисел письменника. Разом з тим усі події та герої правдиві, типові. Втілені вони в індивідуальних людських долях Соломії і Остапа — привабливих героїв, які діють у конкретних історичних обставинах.

Тому сьогодні на уроці ми образи Остапа і Соломії, розкриваючи красу їхньої душі, благородство прагнень до волі, героїчний характер. Поговоримо про волелюбний характер українців.

2. Повторення теорії літератури. (Слайд № 4) (1 хв.)

1) Що таке оповідання? (Оповідання – невеликий розповідний твір, в якому йде мова про якусь одну чи декілька подій у житті однієї чи не багатьох дійових осіб)

2) Що таке повість? (Повість – більший від оповідання розповідний твір, у якому досить широко змальовано життя одного чи кількох героїв протягом досить тривалого або важливого подіями часу).

Отже, між визначенням оповідання та повість дуже незначна різниця, але вона є.

3) То до якого жанру можна віднести твір «Дорогою ціною»? Чому? («Дорогою ціною» - це повість. Оскільки декілька головних героїв, декілька важливих подій, необмежений час, та ще й події розгортаються в історичному контексті. Це і є ще один невидимий герой твору – час).

3. Характеристика образів головних героїв твору. (7 хв.)

3.1. Бесіда за питаннями:

1) Що нам відомо про Остапа та його життя? Про Соломію та її життя? (Парубок не хотів миритися з приниженням, не корився панові,бунтував; пан хотів віддати його в рекрути).

2) Що свідчить про готовність народу піднятись на боротьбу з гнобителями? («Вільний дух народу ще тлів під попелом неволі. Свіжі традиції волі, такі свіжі, що часом трудно було відрізнити сьогодні від вчора, підтримували жевріючу під попелом іскру»).

3)Знайдіть у тексті слова, які підтверджують горду й волелюбну вдачу Остапа. Зачитайте їх. («Не так мені страшні ляхи, як злість бере на наших людей: застромив він шию в ярмо та й байдуже йому…»)

3)Як автор передає тугу Остапа, любов до рідного краю і в той же час нестерпний біль за принижене життя?

4)Хто впливав на формування волелюбного духу Остапа?

5)Які думки й почуття викликав авторський опис шукань Соломії порятунку для себе й Остапа? На чому наголошує тут письменник? ( Життя прекрасне- за нього треба боротися.

6) Чому на думку Остапа, спина є його життєписом? Знайдіть у тексті слова («Оце ззаду пам’ятка від пана, а спереду, між ребрами, маю дарунок від москаля…кругом латаний…з тим і до бога піду…Дорого заплатив я за волю, гірку ціну дав…»)

7)Що мав на увазі герой, зазнаючи: «Половина мене лежить на дна Дунаю, а друга чекає й не дочекається, коли залучиться з нею…»

8) Які спільні мотиви є у творах «Дорогою ціною» М. Коцюбинського та«Каменярі» І. Франка ?( Показ волелюбного духу народу , прагнення до свободи).

9) У чому виявляється новаторство Коцюбинського щодо змалювання образів? (Соломія – новий героїчний жіночий образ в українській літературі : смілива, мужня, закохана , здатна пожертвувати собою заради визволення коханого. Остап – мужній, волелюбний , відважний, ніжний, вірний у коханні, здатний до боротьби за волю до останнього подиху.)

Слово вчителя.

Письменник романтизує своїх героїв, їхні пригоди і водночас вони виглядають цілком природними , достовірними, правдивими.

3.2. Вправа «Відшукай потрібне». (На дошці) (Слайд № 5) (5 хв.)

Р и с и х а р а к т е р у і в д а ч і

С о л о м і я Остап

1.Сміливість, відчайдушність. 1.Сміливість .

2.Мужність 2.Спроможність змінити

3.Відвага власне життя.

4.Ненависть до гнобителів. 3.Самовідданість.

5.Волелюбність. 4.Вірність Соломії

6.Вірність коханому.

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА (2 хв.)

3.3. Усний твір-опис образів Остапа та Соломії (5 хв)

Ми з вами вже характеризували головних героїв, виписуючи цитати з твору, відповідали на питання. Зараз спробуємо всі знання, набуті на попередніх уроках передати в невеличкий твір. Хто такий Остап ?

Остап Мандрика — герой оповідання М. Коцюбинського «Дорогою ціною» — виховувався на героїчних традиціях предків. Змалку він заслуховувався розповідями столітнього діда, який «ходив у Січ, а потім різав панів в Умані» (під час Коліївщини). Ці чарівні слова розпалювали кров у хлопця, будили і його уяві картини вільного життя.

Вирісши, Остап побачив, що пани перетворили народ на худобу, побудували свій добробут на злиднях і горі кріпаків. Сміливий і волелюбний юнак закликає селян «висунути шию з панського ярма». За це пан називав його бунтарем, гайдамакою, похвалявся з живого шкуру здерти, віддати в рекрути. Герой ненавидить рабські душі, його бере злість на тих людей, що, як воли, покірно тягнуть ярмо неволі. Він закликає селян «Висунути шию з панського ярма». Остап вирішив покинути рідний край і втікати на вільні землі по той бік Дунаю, де колись оселилися запорізькі козаки після зруйнування царськими військами Січі. Герою був знайомий на рідній землі «кожен кущик, горбок, долинка, кожна стежечка — все це було йому знайоме, промовляло до його». Йому жаль було залишати старого, кволого дідуся, тяжко було розлучатися з коханою Соломією, покидати, може, навіки рідне село. Але нездоланне прагнення волі перемагало ці почуття.

Герой не самохіть утік з України. Недоля вигнала його на чужину. Саме про це свідчить його настрій, коли він опинився за Дунаєм, йому «зробилося весело й легко». Та хоч і вирвався від пана Остап, але ще багато злигоднів довелося йому зазнати в пошуках волі.

При першій спробі переправитись через Дунай Остапові й Соломії не пощастило: вони ледве не потрапили до рук сторожових козаків. Переборюючи величезні труднощі, нелюдську втому, вони нарешті за допомогою мельника Якима переправились через Дунай. «Бодай ти запалася, треклята країно, з твоїми порядками!» — гукнув Остап, опинившись на чужому березі. І ніби у відповідь на це з другого берега пролунав у темряві постріл і тяжко поранив Остапа. Герой не боїться смерті, він хоче жити, бо «світ такий красивий», бо йому хочеться «глянути на сонце, побачити світ божий, людей, обняти Соломію». Він виявляє величезну силу в боротьбі за життя — хворий повзе, шукає виходу з плавнів. Відважним і сміливим виявив себе Остап і в сутичці з турецькими жовнірами: беззбройний, хворий і знесилений, він бореться з трьома озброєними турками, щоб не опинитися знову в неволі. Зворушує й Остапа вірність у коханні. Особливо глибоке співчуття викликає уже старий самотній Остап, що вслухається в розмову вітру, в «тихий, ледве чутний, мов із дна Дунаю», поклик Соломії. З Остапових уст чуємо хвилюючу розповідь про долю кріпаків-утікачів.

Зовнішній вигляд (портрет) Остапа змінюється залежно від умов і віку. На початку це стрункий і міцний парубок, з чорними очима, орлиним носом і темним молодим вусом на засмаглому обличчі. Коли Остап був поранений, «його молоде обличчя немов прив’яло, на уста впала смага». В кінці твору бачимо героя сивим дідом. У нього кудлаті брові й «мутні очі», що дивляться в простір, а усмішка «розсуває зморшки».

Мужність, відвага, волелюбність, готовність до боротьби, ніжність у ставленні до Соломії, вірність у коханні, любов до життя і рідного краю — такі основні риси Остапа.

Мужність не покидає його ніколи: ні тоді, коли він закликає народ скинути панське ярмо, ні тоді, коли він відважується на тяжку і ризиковану втечу, ні тоді, коли йому тяжко пораненому, безсилому доводиться віч-на-віч зустрітися з голодним вовком, ні тоді, коли він вступає у нерівну боротьбу з турецькою вартою.

В епілозі розповідається про тяжкий життєвий шлях Остапа. Людям, які заходять до його халупки, він показує «збасаманений синій хребет», де списана, як він каже, його «життєпис».

Соломія — вродлива і сильна жінка. Вона має високу і міцну, «як на доброго мужика», постать, гарне, «свіже, повне обличчя, з карими очима, що так виразно біліло при картатому очіпку й пасмах чорного волосся». Тяжким і нерадісним було життя Соломії, яку пан силою віддав заміж за нелюбого чоловіка. Щоб визволитись з цього подвійного рабства — від поміщика і нелюба — Соломія разом з Остапом тікає за Дунай. Енергійна, вольова, дужа, вірна подруга Остапа, вона терпляче переносить всі злигодні мандрівного життя і не раз допомагає Остапові в дорозі, рятує його з біди. Самовіддано бореться Соломія за життя Остапа: вона виводить його з плавнів, невтомно працює, щоб заробити собі й йому на проживання, продає свій одяг, щоб викупити Остапа в жовнірів. Найяскравіше виявився героїчний характер Соломії і готовність її на самопожертву, коли вона, рятуючи Остапа, гине у хвилях Дунаю. Як і поранений Остап у плавнях з останніх сил боровся за життя, так тепер Соломія, тонучи, напружує всі сили, щоб дістатися до берега, бо «там так гарно, там сяє сонце, там зелено, там небо синє, там радість, життя… Душа рветься до сонця». Трагічна доля Остапа і Соломії, їх поневіряння в Туреччині свідчить про те, що всюди, де володарюють пани, трудяща людина не може знайти для себе щастя.

VІ. Закріплення вивченого матеріалу. (10 хв)

1. Творче завдання.


Робота в групах, парах.

І, ІІ група- відтворити сюжетну картину повісті «Дорогою ціною», використовуючи техніку «Скрапбукінг».

ІІІ, ІV група- робота по картках «Освітній маршрут за повістю «Дорогою ціною» М. Коцюбинського».

Робота в парах- тестові завдання.

Робота в парах – відтвори прислів’я .

Вільному воля не потрібна.

Воля дає силу слабим.

Життя не має ціни, а воля дорожча за життя

Коли козак у полі, то він на волі.

Степ та воля — козацька доля

І золота клітка, для пташки неволя

Перевірка робіт

VІІ. Підсумок уроку

1. Вправа «Квітка» (Слайд № 6) (3 хв.)

Повертаємося до проблемного питання уроку. У кожного з вас є на парті квітка. На кожній пелюстці зазначте, на ваш погляд, які найкращі почуття в вас виховали головні герої ? Чи можна здобути волю, щастя тільки за одним бажанням? Власні відповіді запишіть на пелюстках.

VІІІ. Оголошення результатів навчальної діяльності учнів (1 хв.)

ІХ. Домашнє завдання (Слайд № 7) (1 хв)

  1. Написати твір на тему «Воля до життя».

  2. Намалювати улюблених героїв (індивідуальне завдання).

























Додаток до уроку

Відтвори прислів’я


Вільному воля не_________________________________________________________

Воля дає силу ____________________________________________________________

Життя не має ціни, а воля дорожча за ________________________________________

Коли козак у полі, то він на________________________________________________

Степ та воля — козацька___________________________________________________

І золота клітка, для пташки ________________________________________________



Вільному воля не потрібна.

Воля дає силу слабим.

Життя не має ціни, а воля дорожча за життя

Коли козак у полі, то він на волі.

Степ та воля — козацька доля

І золота клітка, для пташки неволя


Тестові завдання

1. З якою сільськогосподарською худобою порівнюється неволя народу:

а) волом; б) туром; в) конем; г) биком.

2. Народ намагався боротися з панами якщо не зброєю, то:

а) сокирами; б) кіллями; в) лопатами; г) ножами.

3. Як незадоволений пан за поведінку і прагнення Остапа до волі, називав кріпака:

а) скаженим; б) лихущим; в) підступним; г) гайдамакою.

4. За що Остап засуджує простий люд? Бо покріпачений народ:

а) не прагне отримати хоча б початкову освіту; б) байдуже ставиться до власної долі; в) виявив бажання потрапити на протилежний берег Дунаю; г) не слідкує за власною зовнішністю.

5. Річка, за якою знаходиться Туреччина:

а) Прут; б) Дунай; в) Ворскла; г) Знам’янка.

6. Що робили Остап із Соломією для того, щоб переправитися через річку?

а) Латали свій одяг; б) готували зброю; в) майстрували пліт; г) ремонтували човен.

7. Вирушаючи на пошуки людей, Соломія залишила Остапа:

а) в ярузі; б) біля вогнища; в) на плоті; г) у лісі

8. Яким чином Соломія віддячила циганам за допомогу? Вона їм:

а) доглядала худобу; б) працювала на полі; в) няньчила дітей; г) сплатила срібними монетами.

9. Щоб знайти Остапа, Іван порадив Соломії звернутися до:

а) інших циган; б) міграційної служби; в) багатого болгарина; г) поліцейської дільниці.

10.Хто з героїв повісті висловив думку: «Не їла душа часнику, не буде й смердіти…»?

а) Соломія; б) Іван; г) Савка; г) Раду.






Тестові завдання

1. З якою сільськогосподарською худобою порівнюється неволя народу:

а) волом; б) туром; в) конем; г) биком.

2. Народ намагався боротися з панами якщо не зброєю, то:

а) сокирами; б) кіллями; в) лопатами; г) ножами.

3. Як незадоволений пан за поведінку і прагнення Остапа до волі, називав кріпака:

а) скаженим; б) лихущим; в) підступним; г) гайдамакою.

4. За що Остап засуджує простий люд? Бо покріпачений народ:

а) не прагне отримати хоча б початкову освіту; б) байдуже ставиться до власної долі; в) виявив бажання потрапити на протилежний берег Дунаю; г) не слідкує за власною зовнішністю.

5. Річка, за якою знаходиться Туреччина:

а) Прут; б) Дунай; в) Ворскла; г) Знам’янка.

6. Що робили Остап із Соломією для того, щоб переправитися через річку?

а) Латали свій одяг; б) готували зброю; в) майстрували пліт; г) ремонтували човен.

7. Вирушаючи на пошуки людей, Соломія залишила Остапа:

а) в ярузі; б) біля вогнища; в) на плоті; г) у лісі

8. Яким чином Соломія віддячила циганам за допомогу? Вона їм:

а) доглядала худобу; б) працювала на полі; в) няньчила дітей; г) сплатила срібними монетами.

9. Щоб знайти Остапа, Іван порадив Соломії звернутися до:

а) інших циган; б) міграційної служби; в) багатого болгарина; г) поліцейської дільниці.

10.Хто з героїв повісті висловив думку: «Не їла душа часнику, не буде й смердіти…»?

а) Соломія; б) Іван; г) Савка; г) Раду.


Тестові завдання

1. З якою сільськогосподарською худобою порівнюється неволя народу:

а) волом; б) туром; в) конем; г) биком.

2. Народ намагався боротися з панами якщо не зброєю, то:

а) сокирами; б) кіллями; в) лопатами; г) ножами.

3. Як незадоволений пан за поведінку і прагнення Остапа до волі, називав кріпака:

а) скаженим; б) лихущим; в) підступним; г) гайдамакою.

4. За що Остап засуджує простий люд? Бо покріпачений народ:

а) не прагне отримати хоча б початкову освіту; б) байдуже ставиться до власної долі; в) виявив бажання потрапити на протилежний берег Дунаю; г) не слідкує за власною зовнішністю.

5. Річка, за якою знаходиться Туреччина:

а) Прут; б) Дунай; в) Ворскла; г) Знам’янка.

6. Що робили Остап із Соломією для того, щоб переправитися через річку?

а) Латали свій одяг; б) готували зброю; в) майстрували пліт; г) ремонтували човен.

7. Вирушаючи на пошуки людей, Соломія залишила Остапа:

а) в ярузі; б) біля вогнища; в) на плоті; г) у лісі

8. Яким чином Соломія віддячила циганам за допомогу? Вона їм:

а) доглядала худобу; б) працювала на полі; в) няньчила дітей; г) сплатила срібними монетами.

9. Щоб знайти Остапа, Іван порадив Соломії звернутися до:

а) інших циган; б) міграційної служби; в) багатого болгарина; г) поліцейської дільниці.

10.Хто з героїв повісті висловив думку: «Не їла душа часнику, не буде й смердіти…»?

а) Соломія; б) Іван; г) Савка; г) Раду.













Відтвори прислів’я


Вільному воля не_________________________________________________________

Воля дає силу ____________________________________________________________

Життя не має ціни, а воля дорожча за ________________________________________

Коли козак у полі, то він на________________________________________________

Степ та воля — козацька___________________________________________________

І золота клітка, для пташки ________________________________________________



Відтвори прислів’я


Вільному воля не_________________________________________________________

Воля дає силу ____________________________________________________________

Життя не має ціни, а воля дорожча за ________________________________________

Коли козак у полі, то він на________________________________________________

Степ та воля — козацька___________________________________________________

І золота клітка, для пташки ________________________________________________




Відтвори прислів’я


Вільному воля не_________________________________________________________

Воля дає силу ____________________________________________________________

Життя не має ціни, а воля дорожча за ________________________________________

Коли козак у полі, то він на________________________________________________

Степ та воля — козацька___________________________________________________

І золота клітка, для пташки ________________________________________________



Відтвори прислів’я


Вільному воля не_________________________________________________________

Воля дає силу ____________________________________________________________

Життя не має ціни, а воля дорожча за ________________________________________

Коли козак у полі, то він на________________________________________________

Степ та воля — козацька___________________________________________________

І золота клітка, для пташки ________________________________________________



Відтвори прислів’я


Вільному воля не_________________________________________________________

Воля дає силу ____________________________________________________________

Життя не має ціни, а воля дорожча за ________________________________________

Коли козак у полі, то він на________________________________________________

Степ та воля — козацька___________________________________________________

І золота клітка, для пташки ________________________________________________